IMG_5009.jpg

Glade studerende….

Foran LØFT-Huset sommeren 2020 er de glade studerende, der netop har afsluttet eksamen på Basic Level, og nu kan kalde sig Certified Solution Focused Practitioner.

Mange workshop og undervisning fra Dansk Løsningsfokuseret Institut foregår i LØFT-huset i corona-venlige rammer.

LØFT-huset er også rammerne for individuelt og teamsupervision samt Familiesamtaler, coaching mm.

 

LØFT-Huset’s lokaler rummer forskellige funktioner, - de fleste centrerer sig om aktiviteter forankret i den løsningsfokuseret tilgang.

 
lilla gan mm.jpg

Masker med mening

Et gratis gruppetilbud til borgere, der søger afslapning, ro og fordybelse gennem at hækle eller strikke kombineret med løsningsfokuseret snak i gruppen, eks. hvilken forskel det gør at strikke. Tilbuddet er gratis, tilmelding nødvendig og man kan læse mere op Masker med Mening

barn med mor.jpg

Samvær og familiearbejde

LØFT-Huset lånes ofte ud til kollegaer og samarbejdspartnere, der anvender lokalerne til familiesamtaler og samvær mellem anbragte børn og deres forældre. Det er SÅ meningsfuldt, og lokalerne er velindrettet til formålet.

image.jpg

EBTA2021

Gennem mere end tre år har en gruppe løsningsfokuserede praktikere fra Danmark, arbejdet på at afholde en europæiske konference i Helsingør, hvilket synes at blive en realitet i september 2021. Gruppen har løbende mødtes i LØFT-huset.

Interesserede kan se mere på hjemmesiden.

image.jpg

Kids Skills

I 2017 oversatte jeg med Henrik Christensen, Rasmus Koldby Jørgensen og Alexander Bergeon Kids Skills app’en udviklet af Ben Furman, og som er anvendelig i arbejdet med børn med forskellige udfordringer. Arbejdet med oversættelse fandt sted i LØFT-huset.

Læs mere om Kids Skills.

 

Den Løsningsfokuserede tilgang

Den Løsningsfokuseret tilgang alias LØFT

Den løsningsfokuserede tilgang blev udviklet i 1980’erne af amerikaneren Steve de Shazer (1940-2005), der med Insoo Kim Berg (1934-2007) og kollegaer på Brief Family Therapy Center i Milwaukee, USA forskede i korttidsterapi i familiesamtaler. Centret blev grundlagt i 1978 og var inspireret af tænkere som Gregory Bateson, Milton Erickson og Ludwig Wittgenstein. Løsningsfokuseret teori og metode læner sig op ad en ikke-vidende position med referencer til Anderson og Goolishian’ om at hjælpe klienten til at blive ekspert på eget liv ved at have opmærksomhed på klientens referenceramme i stedet for terapeutens egen forforståelse.

Løsningsfokuserede samtaler integrerer et sproglige fokus i sin praksisform, og De Shazer skriver om en kvinde, der i en samtale udtrykker “I’m depressed”, og at “..once there is doubt, once the exception is seen to make a difference, the client can change the form or grammar of his statement to “At times I feel depressed”. Når det er muligt at tale om, at ”nogle gange er jeg deprimeret”, så åbner der sig også muligheder for at tale om negationen: ”nogle gange er jeg ikke deprimeret”, hvilket gør en forskel for borgeren, og problemet bliver mindre statisk og mere dynamisk. Således, ved at bygge på borgerens erfaringer af problemfrie stunder, konstrueres løsninger.

Afgørende er paradigmeskiftet fra at fokusere på et problem, og løsningen af det til på den anden side at konstruere og opbygge løsninger, hvor den grundlæggende præmis er, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem et problem og dets løsning (de Shazer, 1985). 

Den løsningsfokuserede tilgang handler om, hvad der er mellem næserne og ikke mellem ørene! Det vil sige, at mødet er ko-konstrueret i samværet med en anden, i mødet mellem vores næser. “It’s not about how things are, but how things are constructed!”. “Change is seen to happen within language”, hvorfor vi hele tiden må have opmærksomhed på, hvordan vi bruger sproget og de implicite forudantagelser. 

Lad os tænke over, hvordan vi bruger sproget, og lad os tænke over det i alle sammenhænge og ikke kun i konteksten af løsningsfokuseret samtaler og praksis.

Den europæiske forening af løsningsfokuserede terapeuter (EBTA) har en optegnelse af den forskning, der er lavet omkring LØFT. Du kan gå direkte til The Evaluation List her

Løsningsfokuserede GRUNDANTAGELSER

Den løsningsfokuserede tilgang er pragmatisk snarere end teoretisk med forforståelser og grundantagelser om mennesker, der kan opsummeres ved:

  • Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem et problem og dets løsning.

  • Ingen problemer er konstante, der er altid undtagelser fra problemet.

  • Borgeren er ekspert i eget liv og har iboende ressourcer og potentiale.

  • Borgerens forandringsarbejde orienterer sig mod dennes ønskede fremtid, og kan hele tiden ændre sig.

  • Udvikler sker gennem fokus på succeser, undtagelser, ressourcer og kompetencer, og ikke gennem bearbejdelse af tidligere hændelser eller brister.

  • Små forandringer i ét område af borgerens liv fører til større forandringer på andre områder– en domino effekt.

  • Perspektivet i samtaler og møder er fremtidsorienteret og centrerer sig om borgerens skridt i retning af den ønskede fremtid.

  • Sproglige greb har betydning for borgerens arbejde med at skabe forandringer.

 

Ved at klikke på denne film føres du over på youtube, og forlader dermed Solutionsbywulfs website og tilhørende datasikkerhed.

Den løsningsfokuserede tilgang handler grundlæggende om at rette fokus på det du gerne vil have fremfor det du ikke vil have - på den ønskede fremtid.